Η γεύση των κόκκων Arabica είναι γλυκιά και απαλή, με νότες φρούτων και λουλουδιών. Αντίθετα, οι κόκκοι Robusta αποδίδουν μια στρογγυλή, πιο πικρή γεύση με στυφές νότες. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι το γευστικό προφίλ και των δύο ειδών διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα τη χώρα προέλευσης.
Το φυτό της ποικιλίας Arabica αναπτύσσεται κυρίως σε εύκρατο κλίμα, με θερμοκρασίες από 15 έως 25 oC και υψηλό υψόμετρο (400 – 2200m). Είναι ευαίσθητο σε ασθένειες και παράσιτα ενώ εμφανίζει χαμηλή αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ποικιλία καφέ Robusta ευδοκιμεί σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο έως 800μ, σε θερμοκρασίες 20 - 30 oC, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη ζέστη, στις ασθένειες και στις βροχοπτώσεις.
Η ποικιλία Arabica είναι η ποικιλία με την υψηλότερη κατανάλωση σε όλο τον κόσμο, καθώς το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ προέρχεται από το συγκεκριμένο είδος.
Οι κόκκοι της ποικιλίας Robusta περιέχουν ένα υψηλό ποσοστό καφεΐνης από 2% - 4,5%. Η ποικιλία Arabica, η οποία ευδοκιμεί σε μεγαλύτερο υψόμετρο, είναι λιγότερο εκτεθειμένη σε κινδύνους, οπότε και οι κόκκοι περιέχουν λιγότερη καφεΐνη γύρω στο 1,1% – 1,7%. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά της ποικιλίας Arabica, τόσο λιγότερη καφεΐνη περιέχεται στους κόκκους καφέ.
Όσον αφορά τις λιπαρές ουσίες, η περιεκτικότητα στους κόκκους Arabica αγγίζει το 18%, σε αντίθεση με τους κόκκους Robusta όπου το ποσοστό δεν ξεπερνά το 8-9%. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η περιεκτικότητα σε σάκχαρα και στις δύο ποικιλίες, με ποσοστά 8% και 5% αντίστοιχα στις ποικιλίες Arabica και Robusta.
Οι ιδιαιτερότητες αυτών των δύο ποικιλιών καθιστούν δυνατή την παραγωγή πολύπλοκων και πλούσιων χαρμανιών. Η ποικιλία Arabica προσδίδει στο blend λεπτότητα αρώματος και μία δόση οξύτητας, ενώ η ποικιλία Robusta χαρίζει στον καφέ τον χαρακτήρα και τη δύναμή του. Πειραματιζόμαστε με την ισορροπία μεταξύ των δύο ποικιλιών προκειμένου να δημιουργήσουμε διαφορετικά γευστικά προφίλ.